25/05/2019

De Vertaaldag 2019

Vandaag vindt de negende editie van De Vertaaldag plaats in het Academiegebouw in Utrecht. De Vertaaldag, georganiseerd door Verstegen & Stigter, is onderdeel van Nederland Vertaalt; een vertaalwedstrijd in samenwerking met het NRC. Een dag om het belang van goed vertalen onder de aandacht te brengen en te onderstrepen. Op het programma staan verschillende lezingen en vertaalwerkgroepen, waarin de inzendingen van de vertaalwedstrijd worden besproken. Ook wordt het nieuwe, tweede Vertaalpleidooi gepresenteerd.  

Bent u geïnteresseerd naar de genomineerde vertalingen? U kunt ze hier teruglezen.

Vertaalpleidooi

Tien jaar geleden werd het eerste vertaalpleidooi ‘Overigens schitterend vertaald’ gepresenteerd. Een betoog gebaseerd op de (toen al!) groeiende vraag naar vertalingen, en dus ook de vraag naar goede vertalers. Een probleem, gezien de aanwas van nieuwe (literaire) vertalers moeizaam verloopt. Aanleiding voor het nieuwe pleidooi ‘verTALEN voor de toekomst’ zijn de verschillende ontwikkelingen die de bloeiende vertaalcultuur bedreigen. Deze ontwikkelingen worden beschreven en er worden aanbevelingen gedaan om het tij te keren.

Belang van vertalers

Onderstaande quote komt uit het eerste vertaalpleidooi en vat, voor ons als vertaalbureau, samen waarom vertalers zo belangrijk zijn. Hoewel het pleidooi, en ook De Vertaaldag, zich voornamelijk focust op literaire vertalers, gaat dit natuurlijk ook op voor alle andere vertalers.

”Vertalers zijn de schaduwhelden van de literatuur, de vaak vergeten instrumenten waardoor verschillende culturen met elkaar kunnen praten. Dankzij hen begrijpen we dat we allemaal, uit welk deel van de wereld ook, in één wereld leven.” – Paul Auster (2007)

En daarom kunnen wij zo’n dag als De Vertaaldag, georganiseerd door organisaties in Nederland en België die zich inzetten voor de vertaler, alleen maar aanmoedigen. Wij wensen jullie allen een fijne dag! Daarnaast willen we ook alle genomineerden veel succes wensen met de vertaalwedstrijd! Mochten jullie, vertalers, een nieuwe ervaring op willen doen bij een vertaalbureau… Ook wij zijn altijd op zoek naar vertaaltalenten.

Deel ons nieuwsbericht!