10/11/2017

Let’s Tolk about: de toekomst van tolken

Jouw werk als tolk is belangrijker dan ooit. Door de vluchtelingenstroom werd duidelijk dat er een enorme schaarste aan goede tolken kan ontstaan, omdat lang niet iedereen geregistreerd staat in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv). Registreren ja/nee? Er bestaat hierin geen goed of fout. Feit is dat het systeem te wensen over laat. Daarom is de Rijksoverheid bezig te onderzoeken hoe het register beter kan worden ingericht. Het doel is een gedifferentieerd register te ontwikkelen waarin álle tolken die voor de overheid werken worden opgenomen. Wat dit betekent voor jou als tolk?

Registreren een must? Of juist he-le-maal niet!

De meningen zijn verdeeld. Je bent hoog opgeleid, hebt je geregistreerd en zorgt ervoor dat je je PE-punten haalt. Tot je frustratie zie je dat andere tolken niet geregistreerd zijn en ook aan de bak komen, terwijl jij zo hard werkt voor je registratie. Maar misschien kijk jij er wel heel anders tegen aan. Registratie is voor jou namelijk totaal niet interessant. Dankzij je medische achtergrond werk je voor verzekeringsartsen of in de geestelijke gezondheidszorg, een registratie met een juridische inslag kost je alleen maar geld en tijd. Of, je wilt je wel registreren, maar het kan niet omdat jouw taal niet voorkomt in het Rbtv.

Een register kan heel goed werken

Er zijn voors en tegens als het gaat over registratie, maar over één ding kunnen we kort zijn: het register zoals het nu is, werkt niet optimaal. Het sluit niet aan op de behoeften in de markt en werkt in sommige gevallen zelfs oneerlijke concurrentie in de hand. En dat is zonde, want een goed register kan juist kwaliteit waarborgen en jou als tolk beschermen. Dus: verandering is nodig.

Erkenning voor vakmanschap

Jij bent verliefd op je vak. En blijft jezelf voortdurend ontwikkelen om elke keer weer jouw opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren. Het is dan wel zo fijn als jouw integriteit en expertise ook erkend wordt. In de basis is dit waarom het Rbtv in het leven is geroepen. Overheidspartijen weten dat als ze tolken en vertalers uit dit register inzetten, de kwaliteit en integriteit gegarandeerd zijn. Maar kwaliteit, is dat geen vaag begrip? En vragen verschillende opdrachten niet ook om verschillende niveaus van kwaliteit en expertise?

Programma ‘Tolken in de Toekomst’

Vanuit deze vragen is het ministerie van Veiligheid en Justitie in april 2017 het programma ‘Tolken in de Toekomst’ gestart. Om te werken aan een register waarbij duidelijk is hoe je kunt toetreden en wat je moet doen om voor verschillende opdrachten ingezet te kunnen worden. Er is ook een enquête verstuurd om de ideeën die hierover bestaan bij tolken en vertalers te horen.

Leuk, zo’n programma, maar wat verandert er voor jou als tolk?

Alle tolken die in de toekomst voor de overheid willen werken, moeten zich registreren. Maar, geen zorgen, dit nieuwe systeem is veel laagdrempeliger dan het huidige Rbtv. Uiteraard gelden er nog steeds toelatingseisen, maar dan praktischer en overzichtelijker. Met deze registratie laat je als tolk laat zien: ik ben er en je kunt me inhuren!

Transparant en eerlijke concurrentie

Het nieuwe register beoogt een gedifferentieerde indeling gebaseerd op opleiding, kwaliteit, specialisatie, en ervaring. Zo heb je altijd eerlijke concurrentie. Daarnaast stimuleert het nieuwe register jou om door te leren. Volg je bijvoorbeeld een opleiding? Dan kan het zomaar zijn dat je na afloop van die opleiding in een ander segment wordt ingeschaald. Dat betekent nóg afwisselender werk en betere carrièrekansen.

Bij Livewords zijn we zuinig op onze tolken.

Want dankzij jouw integriteit en expertise kunnen wij onze klanten verder helpen. Daarom werkt Livewords actief mee aan het programma ‘Tolken in de Toekomst’. Want uiteindelijk gaat het erom dat jouw kennis en kunde op waarde wordt geschat én dat je ook eerlijk en goed betaald krijgt. Dan doe jij met plezier je werk en daar wordt iedereen beter van.

Wil jij meer weten over het programma ‘Tolken in de Toekomst’

Laat het ons weten via info@livewords.com. We horen graag hoe jij hier tegen aan kijkt en hoe we jouw werksituatie kunnen verbeteren.

Je kunt ook zelf contact opnemen met het programma ‘Tolken in de Toekomst’ via tolkenindetoekomst@minvenj.nl Dan blijf je op de hoogte van de voortgang van het programma, workshops en bijeenkomsten. Daarnaast kun je enquêtes en vragenlijsten invullen om zo actief mee te denken voor jouw toekomst!