
Training tolken voor de politie: Van opsporingstechnieken tot strafbepaling
De cursus
Tijdens de training wordt ingegaan op de verschillende politieprocessen en manieren van optreden (werkvormen politie). In de casus zullen we aan de hand van interactie verdieping krijgen met betrekking tot diverse thema’s. Denk hierbij aan mensenhandel en mensensmokkel, drugs, wapens en verkeer. Aan de deelnemers de taak om stelling te nemen en te beargumenteren waarom, in zijn/haar ogen, een keuze wordt gemaakt op een vraag.
In deze exclusief voor KTV geschreven training wordt de nadruk gelegd op de contactmomenten die tolken hebben met politie en justitie. Hierbij kunt u denken aan een relatief eenvoudige voorgeleiding via de telefoon door een hulpofficier van justitie tot een oproep ter verschijning bij een meervoudige kamer (rechtbank) als getuige in een rechercheonderzoek. De trainer zal de verschillende verhoortechnieken toelichten; ideaal voor u als tolk om te weten welke technieken leiden tot waarheidsvinding.
Verder komen terminologie, soorten criminaliteit, dadergroepen en delen van het strafrecht en de strafvordering naar voren. Hierbij kunt u denken aan vormen van daderschap tot bijzondere opsporingsbevoegdheden. Na de opsporing komt de vervolging van een dader. Van verdenking tot veroordeling, van taakstraf tot TBS… alle facetten van vervolgen passeren de revue.
Voorbereiding
In de map ‘Cursussen’ in Mijn KTV treft u een reader aan van 56 bladzijdes. De docent verzoekt u deze voorafgaand aan de training te lezen.
Voor het lezen kunt u 2,75 pe-punten registreren bij Bureau Wbtv.
NB: deelnemers die hun nascholingspunten registeren bij de stichting RTGS ontvangen alleen punten voor de contacturen.
Doelgroep: Tolken die graag voor de politie willen werken
Waar: Nijkerk
Data: 12 november
Tijdsduur: 09:00 – 17:00
Kosten: € 200,- (excl. BTW)
PE-punten: 8.75
Wouter den Brave geeft deze training. Hij werkt sinds 1998 bij de politie in Amsterdam als projectleider/hulpofficier van justitie. Sinds 2012 werkt hij als officier van dienst in Amsterdam-West. In die rol heeft hij diverse grote incidenten in het gouden uur mogen meemaken. Als projectleider heeft hij voornamelijk drugsonderzoeken gedraaid in Amsterdam en omgeving. Hij vervult de rol van hulpofficier van justitie, waarin voornamelijk wordt getoetst of de juiste juridische procedures zijn gevolgd bij aangehouden verdachten.